Wake up and smell the coffee

Jag vet inte om det bara är här i Stockholm. På sistone har jag lagt märke till ett mönster. Ett mönster i form av en trendig take-away kopp med lock på och sugrör i.  Lite trendigt och fint sådär i vinterrusket, tänker ni säkert. Men dessa koppar är fyllda med kaffe. Denna ack så aromatiska dryck som omfamnar alla människans smaklökar och ger miljontals människor den viktiga morgonkicken de behöver för att vakna till liv. Lite som tjackpundarna på Sergels torg. Pseudo-intellektuella menar på att dricka kaffe med sugrör missfärgar tänderna mindre, vilket det gör men endast marginellt. Hursomhelst, är bilden större än så. Och jag ska förklara varför detta förstör hela upplevelsen med denna lilla söta dryck.

När ångorna från kaffet gör sin härliga lilla entré i din näsa, fångar ditt naturliga slem i näsan det och de blir ett. Dessa härliga ångor stimulerar sedan de slutliga delarna av cellerna i ditt luktsinne, som sedan skickar signaler till ditt limbiska system; det limbiska systemet är den delen av hjärnan som berör känslor, inlärning och minne. Kaffe med sugrör förminskar denna upplevelse dramatiskt då din näsa inte får vara med i denna lilla mysiga sällskapsstund och andas in ångorna, samtidigt som du dricker. Lite som att vara tredje hjulet. Allt detta för att du nonchalant ska dricka ur ett halv-dammigt sugrör. Fredrik Reinfeldt sade: "öppna era hjärtan". Öppna era jävla luktsinnen säger jag!

Sedan handlar det även om flavour vs taste. Det blir svårt att översätta till svenska men det blir något i stil med: smak/arom vs smak. Det används väldigt utbytbart men är i själva verket två helt olika saker. Smak/arom (flavour) är egentligen en biprodukt av både smak (taste) och doft. Smak (taste) är bara ena sidan av myntet eftersom smak/arom (flavour) kräver doft för att vår hjärna skall kunna göra motiverade beslut av hur någonting faktiskt smakar. Den kanadensiska anatomiprofessorn Johannes Frasnelli, använde, tro det eller ej, kaffe som exempel för att förklara detta fenomen - som ett resultat av sina studier. Att använda ett sugrör för att dricka varmt kaffe, reducerar doften som associeras med kaffe. Engelskans gamla ordspråk: "wake up and smell the coffee", kanske inte är så klyschigt ändå. Jag menar, kombinationen av den underbara unika doften av kaffe tillsammans med smaken och aromerna, är något utomjordiskt. Något som många av oss hade gått över lik för på morgonen för att säkerställa att ens vardag blir någorlunda bra. Så mina kära ekologiska hönsägg, dofta och smaka på kaffet; er kaffeupplevelse blir så mycket smakfullare. 

Såvitt jag vet, är mat och dryck de enda sakerna som stimulerar alla fem sinnen samtidigt. Klipper du av ett av dessa, blir smakupplevelsen dessvärre mycket sämre. Varför beröva er denna ljuva mänskliga upplevelse för att undvika en minimal fläck på tanden? Vi är här på denna planet på belånad tid, så gör det mest hedonistiska ni kan utav det. För alla gamla hederliga kaffedrickare, I salute you. För er som dricker kaffe med sugrör: I hope you choke on it. 

Kramar och världsfred,
Peyman


Comments

Popular Posts